Barn och ungdomars sommaräventyr på kollo

05 april 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

Sommaren närmar sig och med den kommer upphetsningen och förväntningarna från barn och ungdomar över landet som ser fram emot deras efterlängtade äventyr på kollo. Kollo, en förkortning av koloni, är en organiserad sommarverksamhet för barn och ungdomar där de kan tillbringa en vecka eller mer borta från hemmet. Det är en plats där nya vänskapsband knyts, utomhusaktiviteter är i fokus, och där barn ges chansen att utvecklas självständigt.

Vad är ett kollo och dess fördelar?

Ett kollo är en sommarlägerverksamhet som traditionellt varit en plats där barn från stadsmiljön får uppleva naturen och en paus från det vardagliga livet. Dessa läger har en lång historia i Sverige och fortsätter att vara en populär sommaraktivitet. Fördelarna med att skicka sitt barn på kollo är många. Förutom en paus från skärmarna och en chans att vara utomhus, ger kollo barn möjligheten att:

 • Lära sig nya färdigheter, så som simning, orientering eller kanske segling.
 • Utveckla sin sociala kompetens genom att umgås med nya kamrater.
 • Utmärkta sig på egen hand, vilket kan stärka barnets självkänsla och självförtroende.
 • Uppleva nya platser och miljöer, vilket vidgar deras vyer och ger dem nya perspektiv.

kollo

Att välja rätt kollo

När det gäller att välja rätt kollo finns det flera saker att överväga. Varje kollo har vanligtvis ett tema eller en särskild inriktning, såsom sport, musik, teater eller natur. Det är viktigt att välja ett kollo som matchar ditt barns intressen och behov. Några punkter att tänka på är:

 • Läget: Vill du att ditt barn ska vara i en bergsmiljö, vid havet, eller kanske i en skog?
 • Aktiviteter: Ser dagsschemat roligt och stimulerande ut? Finns det ett bra utbud av aktiviteter?
 • Omsorg och ledarskap: Vilken erfarenhet och utbildning har personalen? Hur ser omsorgen om barnen ut på plats?
 • Barnets åsikt: Det är också viktigt att prata med barnet om vad de själva är intresserade av och vad de hoppas få ut av sin kollovistelse.

Det kan vara bra att börja leta kollo tidigt på året då platserna ofta fylls upp snabbt.

Tips för en lyckad kollovistelse

En kollovistelse kan vara en stort äventyr, men också en nervös tid för både barn och föräldrar, särskilt om det är första gången. För att göra övergången lättare och för att försäkra en positiv upplevelse, överväg följande:

 • Förberedelse: Prata med ditt barn om vad de kan förvänta sig. Läs igenom kollopackinglistan noga så att de har allt de behöver.
 • Kommunikation: Kolla hur kommunikationen med hemmet ser ut under vistelsen. Vissa kollos uppmuntrar ofta ”digital detox” och har begränsad kontakt med familjen under vistelsen, vilket kan vara nyttigt.
 • Positivt stöd: Ge ditt barn positivt stöd och peppa dem att nyfiket och öppet upptäcka nya saker och skapa nya vänskap.
 • Utvärdering: Efter kollovistelsen, reflektera tillsammans med ditt barn över upplevelsen. Det kan hjälpa dem att bearbeta intrycken och minnena, samt förbereda för framtida äventyr.

Hitta ett kreativt filmkollo för ditt barn

Om du har ett barn som är intresserat av film och media, finns det särskilda kollos som fokuserar på just det området. Ett sådant kollo erbjuder barnen att lära sig om filmproduktion, manusskrivning, regissering, skådespeleri och redigering. Dessa kollos är en gyllene möjlighet för barn att utforska sin kreativitet och få en inblick i filmbranschen.

Fler nyheter